архива вести


Београд, 21. октобар 2016.

Одржана Пета национална конференција о прекограничној и националној сарадњи

У петак 21.10.2016. године представници ЈП Завода за урбанизам Војводине присуствовали су Петој националној конференцији о прекограничној сарадњи, у организацији Канцеларије за европске интеграције Владе Србије.

Конференцију су отворили министар задужен за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Мајкл Девенпорт и шеф Јединице у Генералном директорату за регионалну и урбану политику у Европској комисији Мореј Гиланд.

Том приликом представљени су досадашњи резултати програма прекограничне и транснационалне сарадње који се спроводе у Републици Србији и околним земљама, као и нова финансијска перспектива Европске уније намењена овој сарадњи.

Министарка Јоксимовић је на конференцији доделила и награде за oсам најбољих пројеката прекограничне и трансанационалне сарадње. Награде су додељене следећим пројектима: Прекогранични развојни потенцијал као основа одрживог развоја (Србија – Бугарска), Археолошко наслеђе ближе туристима (Србија – Бугарска), Подршка окружењу без алергена (Мађарска – Србија), Имплементација центра за спасавање и очување природе и систем надгледања здравља животиња уз прекограничну сарадњу (Мађарска - Србија), Заједничка позоришна представа: Свеобухватан и кохерентан фокус на људе који живе у пограничном региону (Мађарска – Србија), Здравље без граница (Румунија – Србија), Способности румунских и српских власти за реаговање у ванредним ситуацијама (Румунија – Србија) и Јачање капацитета Сектора за вендредне ситуације у деловању са НУС-ом и другим опасним средствима (Хрватска – Србија 2007 -2013).

На скупу је учестовало више од 300 представника институција Владе Републике Србије, Европске уније, регионалне и локалне самоуправе, академске и стручне јавности, медија, цивилног друштва, као и корисника и потенцијалних корисника Програма.
  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт