архива вести


Нови Сад, 26. јануар 2011.

Презентација Пројекта ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска - Србија

У организацији ЈП Завод за урбанизам Војводине одржана је презентација Пројеката ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Реч је о пројектима рехабилитације прекограничних прикључних путева Тисасигет-Ђала и Бачалмаш-Бајмок - путева који спајају ова насеља у Мађарској и Србији, а која спроводе ЈП Завод за урбанизам Војводине и Партнер из Мађарске Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., који је и водећи партнер.

Пројекте суфинансира Европска унија у склопу ИПА прекограничног програма Мађарска- Србија, а реализацију пројекта помогла је Влада АП Војводине, преко Покрајинског секретаријата за архитектуру, урбанизам и градитељство.Презентацију је одржао директор ЈП Завод за урбанизам Војводине Г-дин Владимир Зеленовић, а присуствовали су Потпредседник Владе Војводине И Покрајински срекретар за регионалну и међународну сарадњу Г-дин Борис Барјактаровић, Покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Г-ђа Душанка Д. Сремачки, као и представници Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., нашег партнера из Мађарске, Г-ђа Мира Ибрајтер, Г-ђица Фодор Мариан и Г-дин Петер Буцску. Присутни су били и представници Покрајинског секретаријата за финансије, Покрајинског секретаријата за привреду, Покрајинског секретаријата за урбанизам и градитељство, Заменик градоначелника Суботице Г-дин Перо Хорвецки са сарадницима, Председник општине Нови Кенежевац Г-дин Драган Бабић са сарадницима, Председник Скупштине општине Бачка Топола Г-дин Роберт Фазекаш, представници општина Чока и Кикинда, Председник Привредне коморе Војводине Г-дин Никола Стојшић, Помоћник директора Фонда за капитална улагања Г-дин Имре Керн, представници Развојне агенције Бачка, Канцеларија за европске интеграције, Помоћник директора Фонда за развој АПВ Г-ђа Соња Јовић са сарадницима, Директор Републичке агенције за просторно планирање - Организациона јединица за територију АПВ Г-ђа Весна Поповић и остале заинтересоване стране.
Директор Завода за урбанизам Војводине Г-дин Владимир Зеленовић је рекао да је Завод, охрабрен добрим резултатима постигнутим учешћем на два међународна пројекта, који се спроводе већ две године, конкурисао са још два пројекта код ИПА програма прекограничне сарадње. Оба пројекта су прихваћена и ушла су у фазу реализације. Вредност пројеката је око 820.000 евра. Учешће Завода, уз помоћ буџета Владе АП Војводине је 120.000 евра, а донација ЕУ Војводини је 700.000 евра.

До краја године биће урађени пројекти за рехабилитацију и појачано одржавање два путна правца, према два гранична прелаза - према Бајмоку и према Ђали. Очекује се да ће бити могуће, када пројекти буду завршени и када буду доступна већа средства из европских фондова, конкурисати за извођење радова, чија је вредност неколико милиона евра.
Завод за урбанизам Војводине треба да распише велики међународни тендер за израду пројектне документације и након завршетка комплетног пројекта, са референцом од четири веома велика и успешно спроведена међународна пројекта, у наредним годинама моћи ће да буде значајан партнер Европској унији.

У свом обраћању присутнима Потпредседник Владе Војводине И Покрајински секретар за регионалну и међународну сарадњу Г-дин Борис Барјактаровић истакао је да је међурегионална сарадња између Војводине и партнера из Мађарске један од најконкретнијих видова сарадње. Прошле године је у оквиру програма прекограничне сарадње одабран 71 пројекат, међу којима су и ова два пројекта, а њихова укупна вредност је око 18 милиона евра.

Представница Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt., нашег партнера из Мађарске , Г-ђа Мира Ибрајтнер изразила је своје задовољство досадашњом сарадњом са Заводом за урбанизам Војводине и нагласила је да учешће у ИПА прекограничним пројектима одлично за едукацију у припреми пројеката по Европским стандардима, али да су велики оперативни пројекти везани за инфраструктуру, са знатно озбиљнијим средствима ту на прагу.

Покрајинска секретарка за архитектуру, урбанизам и градитељство Душанка Д. Сремачки је рекла да је задовољна како је прекогранична сарадња Мађарска-Србија искористила средства за ова два пројекта и додала да у Војводини има више од 200 пројеката прекограничне сарадње у оквиру ИПА програма. Када је реч о ова два пројекта, треба истаћи да се ради о финанисрању пројектне документације за рехабилитацију путне мреже. У нашу путну мрежу није се годинама адекватно улагало и ова два пројекта су почетак покретања инвестиција.

Реч је о два путна правца, дужине око 92 км, покривају се Град Суботица, Општина Бачка Топола, као и други путни правац који је усмерен ка тромеђи Србије, Мађарске и Румуније, а реч је о општинама Нови Кнежевац и Чока.

Присутнима су се обратили и представници ове четири општине изразивши задовољство пројектима и истичући њихов значај за локалне средине.  • контакт информације
  •   zavurbvo@gmail.com
  •               021/529-444
  • контакт